Zastanawia Was jak sprawić, aby wasze wnętrza wyglądały pięknie przy wielkanocnym stole, może warto skorzystać z fachowej pomocy florysty? ...


Zastanawia Was jak sprawić, aby wasze wnętrza wyglądały pięknie przy wielkanocnym stole, może warto skorzystać z fachowej pomocy florysty?

Kawa smakuje wybornie w przyjemnym gustownym wnętrzu, a tylko my decydujemy, czy nasze wnętrza będą subtelnie udekorowane i czy skorzystamy z porady fachowca.

Znamy kwiaciarnię, której właścicielka tworzy naprawdę bajecznie szereg kompozycji, przygotowanych dokładnie na to święto. WWW.BAJECZNA.EU


WIELKANOCNY STÓŁ
















Zastanawialiście się czasem, jak poprawić zapach pomieszczenia lub wnętrza lodówki? Mam dla Was proste rozwiązanie z użyciem kawy, które po...

Zastanawialiście się czasem, jak poprawić zapach pomieszczenia lub wnętrza lodówki?
Mam dla Was proste rozwiązanie z użyciem kawy, które pozwoli rozprawić się z przykrymi zapachami lub po prostu uprzyjemnić nam chwile spędzone w danym pomieszczeniu.

PAPIEROSOWY ZAPACH

Chcesz się pozbyć przykrego zapachu palonych papierosów, w podgrzewaczu zaparz kawę. Może to być taki zwykły stołowy
podgrzewacz z małą świeczką. Zaparz kawę i podgrzewaj tak, aby zapach powoli sie ulatniał.


PRZYKRY ZAPACH W LODÓWCE

Lubisz zapach kawy i chcesz, aby Twoja lodówka pachniała, bardzo dobrym specyfikiem wchłaniającym przykre zapachy jest właśnie świeżo mielona kawa. Polecam do tego typu operacji użycie kapsuły magicamente Lavazza a modo mio, to aromatyczna kawa w kapsułce z nutką owocowego aromatu, świeżo otwarta kapsułka jest niezwykle aromatyczna, a jej zawartość jest wystarczająca dla wnętrza lodówki. Kawa pochłania przykre zapachy a jej niewiarygodnie wspaniałe właściwości wystarczą nam na kilka tygodni. Po tym okresie możemy wymienić kapsułę. Pamiętać należy, aby przed zastosowaniem kapsuły umyć porządnie wnętrze lodówki, aby nie rozwijały się w niej bakterie szkodliwe dla naszego organizmu.

WNĘTRZE SZAFY

Wnętrze szafy, również możemy potraktować tego rodzaju specyfikiem. Do wnętrza szafy wkładamy świeżo otwartą kapsułkę kawy, najlepiej jednak jeśli są one dodatkowo w woreczku z jakiejś bawełnianej tkaniny, aby zapobiec rozsypaniu i zabrudzeniu zawartości szafy.

ZAPACH NOWYCH MEBLI

Zapach kawy, neutralizuje inne zapachy i jest świetnym specyfikiem na przykry zapach świeżych mebli pachnących klejami użytymi do sklejania płyt naszej szafy.

WYBÓR PERFUM

Warto wspomnieć o wspaniałych właściwościach kawy przy wyborze perfum, otóż często zdarza się, że wąchamy kolejno różne perfumy i w pewnym momencie nie wiemy już, które z nich są właściwe dla nas i nam się podobają, bo zapachy mieszają nam się lub też nie czujemy już żadnego zapachu. Wtedy kawa zneutralizuje zapach, który wąchaliśmy poprzednio i pozwoli nam na wybór właściwych perfum.

PROBLEM ZE ZMYSŁEM WĘCHU

Kawa, jej aromat umożliwia odzyskanie zmysłu węchu u osób z problemami wynikającymi z długotrwałej choroby lub zwykłego kataru. Możemy stosować aromaterapię z świeżo mielonej kawy, ona zapewni nam odzyskanie zmysłu węchu chociaż na jakiś czas.


Jest też inny dobry i sprawdzony sposób
OdorGone - to neutralizator powietrza, tani i dostępny preparat całkowicie bezpieczny dla środowiska i nietoksyczny, wytwarzany na bazie naturalnych olejków eterycznych.

Polecam wszelkie sposoby, aby pozbyć się przykrych zapachów, które psują nam nastrój, a na zły nastrój najlepsza jest oczywiście kawa Lavazza a modo mio.


Świetne efekty po użyciu mydełek peeling kawowych  Domowe mydełka kawowe oraz dostępne w sklepie online... Proponujemy kilka pomysłów W ...

Świetne efekty po użyciu mydełek peeling kawowych 
Domowe mydełka kawowe oraz dostępne w sklepie online...
Proponujemy kilka pomysłów

W internecie jest mnóstwo przepisów na mydełka kawowe takie z peelingiem i bez peelingu, jednak najmniej inwazyjnym przepisem jest mydełko kawowe zrobione na bazie mydła "Biały Jeleń" z dodatkiem parzonej kawy i olejku eterycznego o zapachu cynamonu lub kawy.


Mydło Biały Jeleń jest całkowicie zdrowym mydłem dla naszej skóry, dlatego nie musimy obawiać się żadnych zmian na skórze lub wrażliwości naszej skóry po użyciu tych mydeł.



Kawa użyta w przepisie jest również naturalnym składnikiem, co powoduje, że mydełka są bezpieczne, a do tego ładnie pachną. Mają też właściwości lecznicze. Jeśli dodamy do nich zmieloną kawę otrzymamy mydełko z peelingiem, co dobrze wpływa na odchudzanie, usuwanie za pomocą masaży w czasie kąpieli celulitu lub przeciw efektowi skórki pomarańczowej. Właściwości kofeiny zawarte w naszym mydełku oraz drobne wiórki zmielonej kawy, pomogą nam rozprawić się z tym niechcianym zjawiskiem na naszych udach już w kilka miesięcy regularnego stosowania, a wiosna tuż tuż, warto pomyśleć o lecie.

Czas przyjrzeć się naszym udom, czy wszystko z nimi w porządku? Nasze nogi potrzebują oprócz treningów regularnej pielęgnacji.

Jędrne i szczupłe uda zapewni nam systematyczny masaż naszym mydełkiem kawowym z peelingiem. Najlepszy w czasie porannego prysznica, może być chłodny by orzeźwić i dać energii na cały dzień.

Składniki:
mydło "Biały Jeleń"
3 łyżeczki mocnej kawy lub kapsułka kawy najlepiej Appassionate Lavazza a modo mio
4-5 kropli olejku eterycznego kawowego lub cynamonowego
3-4 łyżeczki brązowego cukru

Ścieramy na tarce mydło Biały Jeleń i wrzucamy do garnuszka podgrzewając mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji do tak przygotowanej mikstury dodajemy 2 łyżeczki sypanej kawy oraz zaparzoną niewielką ilość kawy, aby łatwiej rozprowadzić całość dodajemy olejku eterycznego i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. całość przelewamy do foremek, najlepiej silikonowych świetnym patentem jest też użycie do tego typu prac naturalnych foremek, jakimi mogą stać się np. skórki połówki pomarańczy lub cytryny czy też grapefruta w zależności od ilości przygotowanej masy mydła kawowego.

Możemy przygotować mydło bez peelingu dodając samą zaparzoną kawę i olejek eteryczny kawowy bez zmielonej kawy, otrzymamy gładkie mydło o właściwościach kofeiny i ładnym zapachu kawowym. Takie mydełko własnej roboty w skórce pomarańczy może stanowić ciekawy i przyjemny upominek a form kreatywnych pomysłów na pewno jest znacznie więcej.



Gotowe mydełko kawowe dostępne online

Polecamy również mydełko z peelingiem
Kup teraz: sklep z gotowymi mydełkami kawowymi

NATURALNE MYDŁO - PEELING KAWOWE
PRZEZNACZENIE: do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry.


SKŁADNIKI: zmydlone oleje roślinne (oliwa z oliwek, kokosowy, rycynowy, palmowy, rzepakowy), woda, olej z orzechów włoskich, olej sojowy, napar z naturalnej kawy, kawa mielona, kompozycja naturalnych olejków eterycznych.

Polecamy przed wiosną a właściwie przed latem zastosowanie mydełka peeling kawowego z kofeiną, świetnie wyszczupla i ujędrnia skórę na nogach i brzuchu.
Dziewczyny to jest super, masując pod prysznicem swoje uda zauważycie kolosalną różnicę, oczywiście trening równolegle z pielęgnacją mydełkiem z kofeiną i peelingiem.




Ćwiczenia odchudzają uda i brzuch


Tylko 1 min dziennie


Uzupełnieniem pielęgnacji ujędrniająco-wyszczuplającej są ćwiczenia, które polecam zwłaszcza po ciąży.

Nie znalazłam w internecie ćwiczeń na uda i brzuch, które nie byłyby zbyt inwazyjne, dlatego postanowiłam na podstawie doświadczenia podać kilka przykładów. 

Każde ćwiczenie wykonujemy 1 min dziennie.


Ćwiczenia na uda


Kładziemy się na podłodze lub łóżku, na wznak, wyprostowane nogi i obciągnięte palce stóp podnosimy na przemian, robiąc jakby nożyce, możemy robić to ćwiczenie z nogami pionowo lub poziomo lub na przemian w zależności od gustu.

Ćwiczenie wykonujemy przez 1 min pamiętając, aby nie opuszczać nóg, wytrzymujemy z lekko uniesionymi nogami nad powierzchnią podłogi, a następnie odpoczywamy.

Dodatkowo

Kładziemy się na boku, jedną ręką podpieramy głowę, a drugą rękę opieramy przed sobą tak, aby utrzymać równowagę leżąc na boku podnosimy jedną nogę do góry. a drugą lekko zginamy w kolanie. Unosimy nogę i kładziemy 1 min, następnie odwracamy się na drugi bok i analogicznie wykonujemy ćwiczenie drugą nogą przez 1 min.


Ćwiczenia na brzuch


Kładziemy się na płasko na podłodze lub na łóżku i podnosimy lekko głowę, a nogi zginamy w kolanach, ręce możemy trzymać przy głowie lub na brzuchu i sprawdzać napięcie mięśni. Trzymamy taką pozycję przez 1 min.



Dodatkowo
na mięśnie boczne

Leżąc na wznak jak przy poprzednim ćwiczeniu, podnosimy lekko głowę i przechylamy na jedną stronę, (czujemy naprężone mięśnie z jednej strony brzucha), staramy się wytrzymać minutę i powtarzamy ćwiczenie przechylając się na drugą stronę.





W trakcie tych ćwiczeń można oglądać programy TV lub słuchać muzyki, karmić dziecko... ważne jest, aby wytrzymać minutę.

Kawa i zawarta w niej kofeina sprzyja regeneracji i ujędrnieniu skóry, w związku z tym możemy w łatwy sposób pomóc naszej skórze zregenerowa...

Kawa i zawarta w niej kofeina sprzyja regeneracji i ujędrnieniu skóry, w związku z tym możemy w łatwy sposób pomóc naszej skórze zregenerować się np. u palaczy, których skóra jest zwykle sucha i pomarszczona. Problem zmarszczek dotyczy również osób niepalących, w wyniku złej pracy organizmu skóra wytwarza mniejszą ilość kolagenu. 

Ku wytwarzaniu większej ilości kolagenu, a tym samym zabezpieczeniu skóry, aby stała się grubsza i mocniejsza potrzebna jest witamina E w płynie i kofeina, dlatego najlepiej połączyć te dwa składniki.

ZAPRASZAM

Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie kawy mielonej, która zawiera potężną dawkę kofeiny sprzyjającej naszej skórze. Najlepsze są maseczki, które możemy sporządzić w domu i nie wymagają specjalnych umiejętności. Można też wykorzystać kawę do wykonania domowego peelingu do całego ciała. Bardzo fajnym i regenerującym specyfikiem jest parzona kawa do regeneracji włosów.

W tym artykule znajdziecie krótkie i łatwe przepisy na preparaty przygotowane samemu w domu. Jednak należy pamiętać o pewnych skłonnościach, jakie indywidualnie posiadamy i dostosować ilości do wymagań naszej skóry. Jeśli mamy skórę podatną na przetłuszczanie, powinniśmy używać mniej witaminy E, ponieważ jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, a co za tym idzie stosując ją do maseczek lub peelingu, powinniśmy pamiętać o porządnym zmyciu jej z twarzy lub włosów. Natomiast jeśli chodzi o kofeinę może przyczynić się do zaczerwienienia lub wręcz zaognienia bardzo wrażliwej skóry, np u kobiet ciężarnych, dlatego należy zwrócić uwagę na takie aspekty wcześniej zanim zaczniecie stosować własnoręcznie przygotowane maseczki czy peelingi.

WITAMINA E

Dlaczego wspomniałam o witaminie E, może dlatego, że jakiś czas temu miałam kontakt z osobą, która używała czystej witaminy E do całego ciała i wyglądała jakby czas dla niej się zatrzymał, zabezpieczyła w wieku 35 lat twarz, właśnie tą witaminą. Smarowała raz na tydzień twarz, szyję i dekolt oraz pozostawiała na 15 min. Taką terapię zalecił jej znajomy lekarz Laryngolog, okazała się bardzo skuteczna, a ja byłam tak zafascynowana tym, że tak młodo wygląda mimo swoich lat, że sama również zaczęłam stosować. Moja skóra stała się przede wszystkim grubsza, czułam na twarzy zmiany już po kilku tygodniach używania, czyli organizm faktycznie zwiększył ilość kolagenu.

KAWA I ZBAWIENNE DZIAŁANIE KOFEINY NA SKÓRĘ

Natomiast jeśli chodzi o kawę, to nie raz słyszałam o zbawiennym działaniu kofeiny na nasz organizm i nie chodzi tu tylko o picie kawy dla dobrego nastroju, czy podwyższenia ciśnienia i lepszej koncentracji, ale o zastosowanie jej na skórę. Pewnego razu potrzebowałam peelingu do skóry nie miałam jednak pewności jaki wybrać do swojej twarzy, a przypomniała mi się teoria z kofeiną, mianowicie, większość preparatów wyszczuplających i ujędrniających ma w swoim składzie kofeinę, głównie dzięki dobroczynnemu wpływowi na krążenie krwi i redukcję objętości komórek tłuszczowych adipocytów. Kofeina zastosowana w kosmetykach, hamuje proces lipogenezy, czyli powstania nowych komórek tłuszczowych, jednocześnie pobudzając proces lipolizy, czyli rozpadu trójglicerydów w tkance. Powoduje pobudzenie metabolizmu, czyli szybsze spalanie tłuszczów, znacznie zmniejsza widoczność obrzęków cellulitowych. Skóra staje się gładka, jędrna i napięta.

 pomyślałam, dlaczego nie?

MASECZKA I PEELING TWARZY, SZYI I DEKOLTU

Przygotowałam papkę z świeżo parzonej w niewielkiej ilości wody kawy, a po ostudzeniu dodałam witaminę E.  Nałożyłam na twarz na 15 min, po tym czasie lekko wcierając jak zwykłym peelingiem do twarzy myłam skórę twarzy, gdy spłukałam twarz była zaczerwieniona, ale ponieważ mam tendencję do przetłuszczania umyłam twarz tak jak zwykle.
Moja skóra była świeża i co ważniejsze pozbyłam się zbędnego naskórka całkiem prostym i całkowicie zdrowym sposobem. Mimo tego, że kiedyś paliłam papierosy moja twarz wygląda o niebo lepiej niż u moich palących koleżanek. Dlatego gorąco polecam, bo wiem że to działa.

Składniki:

2-3 łyżeczki kawy lub 1 kapsułka lavazza a modo mio
20 kropli witaminy E
wrzątek

Wszystkich, którzy chcą skorzystać z mojego przepisu odsyłam na naszą stronę, gdzie znajdziecie gotowe kapsułki z mieloną kawą, a ponieważ hermetycznie zamykane kapsuły są zawsze świeże, ich aromat rozchodzi się po całym pokoju. Dodatkowy walor tej mieszanki to możliwość zastosowania różnych rodzajów kawy. Nasz sklep oferuje kawę w kapsułach o różnych smakach i zapachach. Owocowa, czekoladowa oraz mieszanki kawy Arabica i Robusta. Ja polecam kapsułki z kawą Divinamente, jej czekoladowa nuta sprawia, że dodatkowo odprężam się i relaksuję w trakcie swojego prywatnego SPA.
www.lavazzaamodomio.pl

MASAŻ I PEELING CAŁEGO CIAŁA

Masaże zmieloną i świeżo parzoną kawą, to peeling całego ciała, możemy poprosić partnera lub partnerkę, aby pomogła nam się odprężyć w taki właśnie sposób, to bardzo dobry sposób na pogłębianie relacji i dbanie o nasze więzi.
Ważne jest jednak, to że takiego masażu nie powinno się przeprowadzać na owłosionych partiach ciała, jeśli takie posiadamy lepiej jest wykonać papkę z świeżo parzonej kawy odcedzonej, ostudzonej i wymieszanej z witaminą E oraz śmietaną lub oliwą. Należy pamiętać o tym, że kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku, aby była bardziej skondensowana. Smarujemy kolejne partie ciała, wmasowując kawę i odprężając mięśnie.

Składniki:

2-3 łyżeczki kawy lub 1 kapsułka lavazza a modo mio
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka witaminy E
2 łyżeczki śmietany lub oliwy
można dodać ulubionego balsamu


PŁUKANKA DO WŁOSÓW Z KAWY I CYNAMONU

Kawę możemy również zastosować na włosy, jeśli uznamy, że wymagają one regeneracji lub chcemy je po prostu odżywić warto przygotować własnej roboty płukankę z kawy i cynamonu.


Składniki:

2 łyżeczki kawy lub 1 kapsułka lavazza a modo mio
2 łyżeczki cynamonu
oraz wrzątek

Zalewamy mieloną kawę, (najlepiej z kapsuły odpowiednia ilość na jeden raz) i cynamon wrzątkiem, czekamy aż się zaparzy i ostygnie. Po zaparzeniu odcedzamy fusy.
Stosujemy na umyte włosy, kilkakrotnie polewamy je naszą domową płukanką kawową.


Lavazzaamodomio.pl


Kraje i regiony uprawy kawy oraz jej gatunki   Lavazzaamodomio.pl [Oficjalny sklep internetowy] Kawa jest produkowana w ponad 70 kraja...

Kraje i regiony uprawy kawy oraz jej gatunki 
Lavazzaamodomio.pl [Oficjalny sklep internetowy]

Kawa jest produkowana w ponad 70 krajach na świecie, w których niektóre regiony specjalizują się w odrębnych gatunkach. Poniżej pokazano najważniejsze kraje zajmujące się produkcją kawy, rosnące tam gatunki oraz najpopularniejsze lokalne odmiany. Kawę sprzedaje się zazwyczaj w 60-kilogramowych workach. Dane są liczbami przybliżonymi.

Boliwia Gatunek kawy: Arabika Produkcja: 150 000 worków Krajobraz złożony z ośnieżonych gór, szerokich płaskowyżów oraz tropikalnych lasów deszczowych powoduje, że Boliwia posiada idealne warunki klimatyczne do produkcji kawy. Ponad 90% kawy uprawia się w tropikalnym regionie Yungas w La Paz, położonym na wysokościach 500-1600 m.n.p.m. Istotną rolę w produkcji kawy odgrywają także regiony Cochabamba, Santa Cruz i Tarija. Kawa ma pełen owocowy smak. Brazylia Gatunek kawy: Arabika, Robusta Produkcja: 35 000 000 worków Wzgórza południowo-środkowej Brazylii pokryte są ogromnymi plantacjami milionów drzew kawowca. W komercyjnym przemyśle kawowym, Brazylia ma najwyższą pozycję, jest gigantem pod każdym względem. Mimo to, żadna z gatunków kaw produkowanych w tym kraju nie plasuje się w czołówce najlepszych kaw. Producenci kawy w Brazylii skupiali się od początku na uprawie kawy taniej, dość smacznej, ale niczym się nie wyróżniającej. Bourbon Santos. Gatunek znany również jako Santos. Jest to rynkowa nazwa gatunku wysokojakościowej brazylijskiej kawy, rozprowadzanej zazwyczaj przez port Santos, a uprawianej w stanie São Paulo lub w południowej części stanu Minas Gerais. Nazwę Bourbon Santos stosuje się często do każdej wysokojakościowej kawy Santos, ale właściwie dotyczy ona kawy Santos pochodzącej z odmiany Burbon kawy Arabika, która cechuje się bardziej owocowym i kwaskowatym smakiem, w porównaniu z innymi odmianami pochodzącymi z Brazylii. Rio. Gatunek sucho przetwarzanej kawy z Brazyli o charakterystycznym „medycznym” smaku, podobnym do jodyny, który powstaje podczas rozwoju na ziarnach mikroorganizmów w trakcie suszenia. Nazwa Rioy lub Rio-y jest stosowana dla każdej kawy o podobnych cechach smakowych. Smak Rio uznawany jest za wadę przez nabywców z Ameryki Północnej, ale gatunek ten jest poszukiwany przez kupców z Bałkanów i krajów Środkowej i Wschodniej Europy. Burundi Gatunek kawy: Arabika, Robusta Produkcja: 500 000 worków Tropikalny klimat Burundi oraz wzgórza i góry oddzielające koryta dwóch głównych rzek kraju tworzą warunki odpowiednie dla uprawy łagodnej kawy Arabika. Kawa pochodząca z Burundi, rosnąca na terenie całego kraju na wysokości 1250 - 2000 m.n.p.m., klasyfikowana jest w Afryce Wschodniej jako odmiana Arabika o dobrej jakości. Kawa jest sprzedawana pod markową nazwą Ngoma.

Dominikana 


Gatunek kawy: Arabika Produkcja: 500 000 worków Kawa z Dominikany, rosnąca wysoko, posiada dość bogaty kwaskowaty smak, o klasycznych karaibskich cechach. Kawa pochodząca z kawowców rosnących nisko, jest bardziej delikatna i mniej kwaskowata. Bani. Nazwa handlowa dobrej kawy z Dominikany, o niskiej kwaskowatości. Barahona. Nazwa handlowa kawy z południowej Dominikany. Barahona uważana jest przez wielu smakoszy za najlepszą kawę z tego kraju. Cibao. Nazwa handlowa dobrej kawy z Dominikany o niewielkiej kwaskowatości. Ocla. Nazwa handlowa jednej z najbardziej szanowanych kaw z Dominikany. Ekwador Gatunek kawy: Arabika, Robusta Produkcja: 700 000 worków Kawa z Ekwadoru jest średnio-mocna i dość cierpka, z mało wyrazistym smakiem typowym dla kaw Ameryki Centralnej i Południowej. Etiopia Gatunek kawy: Arabika Produkcja: 4 500 000 worków Kawa pochodząca z Etiopii ma zróżnicowany smak. Najlepsza kawa (Harrar lub Harar), przygotowana metodą suchą, jest średnio-mocna, posiada idealną kwaskowatość, z ostrą, owocową lub winą nutą. Najlepiej przetworzona etiopska kawa (Yirgacheffe, Sidamo) jest delikatna, ale jednocześnie pobudzająca dzięki kwiatowym i owocowym nutom. Djimah, Djimma, Jimma. Płukana odmiana Djimah jest wyśmienitą kawą o niskiej kwaskowatości. Przygotowana metodą suchą odmiana Djimah jest kawą gorszej jakości, o obcym posmaku lekarstwa i nie jest sprzedawana jako kawa gatunkowa. Ghimbi, Gimbi. Kawa z zachodniej Etiopii, przygotowana metodą mokrą. Limu. Nazwa handlowa szanowanej, aromatycznej, kawy z południowo-środkowej Etiopii, przygotowanej metodą mokrą, o kwiatowej lub owocowej nucie. Sidamo, Washed Sidamo. Nazwa handlowa wyróżniającej się, słabo- do średnio-mocnej kawy, aromatycznie kwiatowej lub owocowej, przygotowanej metodą mokrą, pochodzącej z południowej Etiopii. Yirgacheffe, Yirga Cheffe, Yrgacheffe. Nazwa handlowa jednej z najbardziej uznawanej kawy etiopskiej, rozpoznawalnej ze względu na owocową lub kwiatową kwaskowatość oraz różnorodność smaków. Filipiny Gatunek kawy: Arabika, Robusta Produkcja: 500 000 worków Gwatemala Gatunek kawy: Arabika, Robusta Produkcja: 3 700 000 worków Najlepsze gwatemalskie kawy mają wyraźny, ostry lub raczej dymny smak, co wyróżnia je spośród innych gatunków. Cechują się dużą kwaskowatością, zaś ich ostry i dymny smak stanowi przeciwieństwo cierpkości. Wspaniałe kawy z Gwatemalii są średnio-cieliste i pełno-cieliste oraz bogate w smaku. Kawa odmiany Hard Bean pochodząca z środkowych wyżyn kraju (Antigua, Atitlan) ma bogatą, korzenną lub kwiatową kwaskowatość i wspaniały aromat. Kawy pochodzące z terenów górskich, które są pod wpływem klimatu Pacyfiku (San Marcos) lub Morza Karaibskiego (Cobán, Huehuetenango) charakteryzują się mniejszą kwaskowatością i mają bardziej owocowy aromat. Najbardziej znane posiadłości, w których uprawia się kawę to San Miguel, Capitillo, San Sebastian oraz Los Volcanos. Antigua. Nazwa handlowa jednej z najbardziej rozpoznawalnych gwatemalskich kaw, rosnąca w dolinie otaczającej dawną stolicę Gwatemalii, Antiqua. Cobán. Nazwa handlowa szanowanej kawy z północno-środkowej Gwatemalii. Huehuetenango. Jedna z lepszych gwatemalskich kaw.


Gwinea 

Gatunek kawy: Arabika Produkcja: 4 500 000 worków Haiti Gatunek kawy: Arabika Produkcja: 370 000 worków Najlepsze kawy z Haiti są nisko kwaskowate, średnio-mocne oraz przyjemnie delikatne i pełne w smaku. Duże opady deszczu i bogata wulkaniczna gleba, w połączeniu z odpowiednim położeniem przyczyniają się do powstania smaku łagodnej słodyczy wyróżniających te kawy. Strictly High-Grown Washed. Najlepsza kawa z Haiti. Honduras Gatunek kawy: Arabika Produkcja: 3 000 000 worków Kawa z tego kraju przetwarzana jest na mokro i uważana jest za tańszy gatunek, mieszany z innymi. Choć w Hondurasie produkuje się doskonałe gatunki kawy, są one często przed eksportem mieszane z innymi gatunkami. Indie Gatunek kawy: Arabika, Robusta Produkcja: 4 600 000 worków Indyjska kawa uprawiana jest na południu kraju. Najlepsze gatunki kawy są stonowane, średnio-cieliste o umiarkowanej kwaskowatości ze intrygującym posmakiem, zaś najgorsze są bez smaku. Kawy z regionu Shevaroys i Nilgiris są ogólnie bardziej kwaśne. Monsooned Coffee (Monsooned Malabar). Ppochodzącą wyłącznie z południa Indii, należy do typowych kaw przygotowywanych metodą suchą, które wystawia się na działanie wiatrów monsunowych w otwartych magazynach w celu zwiększenia jej cielistości i obniżenie kwaskowatości. Mysore, India Mysore. Nazwa handlowa wysokiej jakości kawy rosnącej na południu Indii, przygotowanej metodą mokrą. Indonezja Gatunek kawy: Arabika, Robusta Produkcja: 6 700 000 worków Indonezyjskie kawy różnią się jakością i sprzedawane są zazwyczaj pod nazwami wysp, z których się wywodzą, np. Sumatra, Sulawesi, Jawa czy Timor. Najlepsze są rozpoznawane dzięki dużej cielistości, jednorodnej, orzeźwiającej kwaskowatości, gorsze rodzaje charakteryzują się silnym posmakiem stęchlizny, a jeszcze inne mają ziemisty smak, co jedni sobie cenią, a inni nie. Ankola. Nazwa handlowa kawy Arabika z północnej Sumatry. Celebes. Dawna nazwa wyspy Sulawesi. Większość kawy rośnie na południowo-wschodnich wyżynach regionów Toraja i Kalossi. Najlepsze gatunki można rozpoznać po mocnym aromacie i smaku oraz niewielkiej, orzeźwiającej kwaskowatości. Gayo Mountain. Nazwa handlowa kawy eksportowanej przez wielkie zakłady przetwórcze i młyny z prowincji Aceh, z północy wyspy. Przygotowana metodą mokrą Gayo Mountain jest oczyszczoną, ale nie zbyt aromatyczną kawą sumatrzańską. Tradycyjnie przetwarzana Gayo Mountain przypomina kawy z regionu Mandheling, mające oryginalny smak i niewielką, orzeźwiającą kwaskowatość. Kalossi. Nazwa regionu na południowo-wschodnich wyżynach Sulawesi. Java, Java Arabica. W przeciwieństwie do innych indonezyjskich kaw uprawianych w małych gospodarstwach i często przetwarzanych w tradycyjny sposób, kawa z Jawy rośnie na dużych farmach lub posiadłościach i przygotowywana jest metodą mokrą z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Jej najlepsze gatunki posiadają mało wyrazisty smak, charakterystyczny dla indonezyjskich kaw, ale zazwyczaj mają mniejszą cielistość i są bardziej kwaskowate. Old Java, Old Government i Old Brown to dojrzałe kawy przypominające smak oryginalnych kaw z Jawy, które dojrzewały powoli w ładowniach XVIII- i XIX-wiecznych statków podczas podróży do Europy. Lintong, Mandheling Lintong. Nazwa handlowa najcenniejszej indonezyjskiej kawy. Pochodzi z Sumatry, z północnych okolic jeziora Toba. Luwak, Kopi Luwak. Kawa sumatrzańska, jest rozpoznawana nie ze względu na pochodzenie, lecz wyjątkowy sposób jej przetwarzania. Ssaki zwane cywetami (lub wiwerami), odżywiają się dojrzałymi owocami kawy, trawią owoc i wydalają nasiona, które wygrzebywane są z suchych odchodów. Ze względu na ograniczoną produkcję, Kopi Luwak jest jedną z najdroższych kaw na świecie. Sumatra. Kawa pochodząca tylko z Sumatry. Kawa o wysokiej jakości, rośnie albo w okolicach jeziora Toba (Mandheling, Lintong), albo w prowincji Aceh, blisko jeziora Biwa (Aceh, Gayo Mountain). Timor. Kawa pochodząca z Wschodniego i Zachodniego Timoru, będąca na początku XX wieku kawą o klasycznym rodowodzie. Toraja. Nazwa handlowa kawy z południowo-zachodniej Sulawesi. 


Jamajka 


Gatunek kawy: Arabika Produkcja: 40 000 worków Jamaica Blue Mountain jest, a raczej była, zbilansowaną, klasyczna kawą o bogatym aromacie, pełnej cielistości i spokojnej, ale orzeźwiającej kwaskowatości. Te cechy i stosunkowo niewielkie jej zapasy spowodowały że stała się jedną z najbardziej cenionych kaw na świecie. Kawa pochodząca z kawowców rosnących na niskich wysokościach (Jamaica High Mountain) jest raczej mniej kwaskowata i o mniejszej cielistości. Inne kawy nie posiadają tak charakterystycznego smaku. Jamaica Blue Mountain Style. Mieszanki różnych kaw sporządzona tak, aby ich zbliżyć się do jakości prawdziwej kawy Jamaica Blue Mountain. Mieszanki te mogą nie zawierać prawdziwej kawy jamajskiej.



Czytaj wiecej: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/filizanka_kawy_poprawia_koncentracje_305857-3--1-d.html

Arabica jest najstarszym i najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Uprawiana jest w Jemenie. Znawcy uważają ją za najlepszą ze wszystkich k...


Arabica jest najstarszym i najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Uprawiana jest w Jemenie. Znawcy uważają ją za najlepszą ze wszystkich kaw. Ziarna pochodzą z Ameryki Południowej, Azji i z różnych plantacji afrykańskich. Ma podłużne, twarde, zielonkawe ziarna, dające (po wypaleniu) aromatyczny napar i do 1,7 proc. kofeiny. Napar z kawy Arabica ma łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny) smak, niekiedy z posmakiem czekoladowym lub korzennym. Kawę

Robusta, odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabica. Jest odporniejsza na warunki klimatyczne i można ją uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Robusta lubi wilgotny i gorący klimat, rośnie w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Jej ziarna mają żółto-zieloną barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren kawy Arabica. Zawiera więcej kofeiny (2,4 - 2,8%), ale ma ostry, gorzkawy smak i ziemisty aromat

 Lavazza Intensamente, Lavazza Appassionatamente, Lavazza Deliziosamente, Lavazza Divinamente, Lavazza , Lavazza Magicamente, Lavazzaamo...

 Lavazza Intensamente, Lavazza Appassionatamente, Lavazza Deliziosamente, Lavazza Divinamente, Lavazza , Lavazza Magicamente,
Lavazzaamodomio.pl [Oficjalny sklep internetowy]

Nie ma na mapie świata bardziej magicznego napoju i tak cenionego przez miliony. Kawa to najpopularniejszy napój na zimno i na gorąco. 

Mieszkańcy Ziemi co roku piją ponad 400 miliardów filiżanek tego naparu. Kawa w międzynarodowym handlu zajmuje drugie miejsce, tuż za ropą naftową, a obroty handlowe przekraczają 10 miliardów USD. Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. 

A wszystko dzięki kofeinie, która budzi nas do życia, pobudza układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na samopoczucie, poprawiając humor kawoszom. 

Odpowiednio zaparzona oddziałuje aż na trzy zmysły, a jej aromat zawiera około 800 różnych lotnych związków. Kawa znana jest od bardzo dawna, choć różnie ją przygotowywano i spożywano. W I 1000-leciu p.n.e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Obecna jej postać znana jest w zasadzie dopiero od około XIII w. Wówczas właśnie wynaleziono metodę preparowania i prażenia nasion po tym, jak kupcy arabscy przywieźli ziarna kawy do Jemenu, skąd wyruszyła na podbój całej Europy. 


Każdy łyk kawy w kapsułach, to oderwanie się od ziemi i relaks dla naszych zmysłów. To najlepsza z kaw, która zaspokoi nawet najwybredniejsze podniebienie smakoszy tego magicznego napoju. Te gotowe kapsułki kawy zawierają jej naturalny smak i aromat, dlatego kawa w kapsułkach przewyższają jakość kaw mielonych przeciętnie paczkowanych w dużych opakowaniach. 

Kawa w kapsułkach nie wietrzeje, każda kapsułka kawy jest oddzielnie otwarta i świeżo parzona z aromatem i smakiem jaki jest w kawie pakowanej w dużej torbie zaraz po otwarciu, jednak po czasie jej aromat i smak wietrzeje. Szczelne zamknięcie, próżniowo pakowane naboje zawierają wyśmienitą mieszankę zmielonej i sprasowanej kawy przygotowanej specjalnie dla nowego systemu espresso. Każda kapsułka zawiera 7,5 g kawy, dokładnie tyle, ile barista zużywa do przygotowania jednej filiżanki espresso. Wszystkie mieszanki mają niepowtarzalny smak oraz znak jakości i oryginalności. Każdy może przyrządzić espresso, które jest zawsze doskonałe i właśnie takie, jakie lubi. Do wyboru są niepowtarzalne mieszanki kawy najwyższej jakości. 

Intensamente 50% Arabica i 50 % Robusta, średnio palona, wyjątkowy, harmonijny smak i aromat. 

Appassionatamente 100% Arabica, mocno palona, ciemna, aksamitna i niezwykle esencjonalna. 

Deliziosamente 100 % Arabica, średnio palona, delikatna o bogatym smaku. 

Divinamente 80 % Arabica i 20 % Robusta, mocno palona, wyrafinowana, doskonale pełna, z nutą czekoladową. 

Dolcemente Caffè Crema 100 % Arabica, średnio palona, kremowy smak włoskiej kawy. 

Magicamente 100 % Arabica, średnio palona, owocowa, bardzo aromatyczna, delikatnie aksamitna. 

Demosamente DEK 100 % Arabica, średnio palona, łagodna i aromatyczna kawa bezkofeinowa. 

Czytaj wiecej: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/filizanka_kawy_poprawia_koncentracje_305857.html
//]]>